zondag 29 juli 2012

Franse Fraisier


Een heerlijke Fraisier voor de gevorderde bakker. Uit het boek: 'Bakken' van James Peterson

De cake: 
190 gram cakemeel
1 tl bakpoeder
4 eieren, warm
200 gram kristalsuiker
120 ml slagroom
1 tl vanille essence  (ik heb zelf 1 tl karamelextract gebruikt)
115 gram roomboter, gesmolten
klein beetje poedersuiker
springvorm van 22,5 cm

Bereiden van de cake: 
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Klop het meel en bakpoeder in een kom door elkaar en zeef het mengsel.
Meng in een andere kom de eieren met de kristalsuiker en klopt dit mengsel 3 minuten met een mixer tot het verdrievoudigd in volume. Roer daarna de slagroom en de vanille essence erdoor.
Klop de boter door het eimengsel. Roer met een garde voorzichtig de droge ingrediënten net lang genoeg door het eimengsel tot alle klontjes verdwenen zijn.
Vet een bakblik van 22,5 cm in en bestuif met bloem. Schep het beslag in de bakblik en bak 25 minuten. Laat de cake 10 minuten rusten en snijd de cake los van het bakblik. Laat de cake afkoelen op een rooster.
Snijd de cake in twee lagen.

Voor de Crème Mousseline:
600 ml melk
2 tl  vanille-essence
130 g suiker
2 eieren
2 eierdooiers
60 g maizena
340 g boter in blokjes
3-5 el aardbeien extract (of kirsch)

Bereiding Crème Mousseline: 
Crème Mousseline is niets anders dan banketbakkersroom met boter, zodat het wat voller van smaak is. Voeg wel een smaakmaker toe zoals Kirsch of Aardbeien-extract.
Breng in een pan de melk met het vanille extract zachtjes aan de kook. Doe de suiker, het ei en de dooiers in een kom waar ook de melk in past en klop het mengsel met een garde 1 minuut licht en glad.
Klop de maizena erdoor. Schep al kloppend met een garde de helft van de warme melk bij het eimengsel. Giet het mengsel weer in de pan, zet de pan op matig vuur en roer met een garde tot het mengsel borrelt en indikt. Nu is de crème (banketbakkersroom) gaar. Doe de room in een kom en laat het goed afkoelen tot kamertemperatuur.

Klop de crème op matige snelheid met het gardehulpstuk. Voeg steeds een derde van de boter toe en wacht tot elke portie is opgenomen voor je meer toevoegt. Voeg de gekozen smaakmaker toe. Klop alles op hoge snelheid 3 - 5 minuten licht en romig.
Max 3 dagen in de koelkast te bewaren of 2 maanden in de vriezer.

Voor de gehele taart heb je nodig: 
De cake
De Crème Mousseline
25 grote aardbeien, totaal 450 gr.
1 lap marsepein naar keuze
Eventueel siroop (150 g suiker opgelost in 170 ml warm water en 3 el karamelextract of kirsch)

Bereiding van de taart: 
Zet een springvorm van 22,5 cm klaar. Knip een stuk karton uit dat in de vorm past. Leg de eerste helft van de cake in de springvorm.
Bestrijk de cake eventueel nog met siroop. Kies 15 even grote aardbeien. Snijd het kroontje eruit en halveer ze verticaal.

Zet de aardbeien met de binnenkant tegen de springvorm aan en bedek de hele zijkant van de springvorm.
Smeer de crème mousseline over de cake tot de aardbeien bijna helemaal bedekt zijn.Druk de crème goed tegen te zijkanten en tussen de aardbeien!
Houdt nog wat crème over voor het afsmeren. Hak de rest van de aardbeien in kleine stukjes en doe deze op de crème mousseline.

Leg de tweede cake laag er op en bestrijk eventueel nog met de siroop. Smeer de bovenkant af met de rest van de crème en laat de taart een uurtje opstijven in de koelkast.
Rol een mooie lap marsepein uit van ongeveer 3 mm dik. Leg deze op de taart en snij de marsepein af langs de rand van de springvorm. Laat de taart nu nog min. 3 uur opstijven in de koelkast.
Om de taart los te krijgen uit de springvorm:
Maak een theedoek nat met warm water en leg hem om de springvorm heen voor 30 seconden. Als het goed is kan je nu veilig de taart uit de vorm halen.
Decoreer met marsepein of eiwitglazuur.

De taart moet in de koelkast worden bewaard, luchtdicht. Hij kan max. 3 dagen worden bewaard. Invriezen is niet aan te raden vanwege de aardbeien.Deze hebben een hoog vochtgehalte en dit ontdooid niet mooi.


_____________________________________________________________
Deze taart was echt ontzettende lekker, maar ook ontzettend veel werk! Alles is from scratch bereid en dat kost heel veel tijd. Maar dan heb je ook een heel mooi resultaat waar je veel goeie reacties op krijgt. Ik hoop dat ik binnenkort een opdracht krijg om hem te maken, want dat is echt een feestje!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten